تشخیص سرطان تنها با استفاده از یک آزمایش خون
امروزه با استفاده از یک خون گیری اطلاعات بسیاری در رابطه با سلامت و بدن خود به دست آوریم. آزمایش خون گلری (Galleri) می تواند 50 نوع مختلف سرطان را تشخیص دهد. اگرچه برخی از کارشناسان مشتاقانه آن را یک تغییر بزرگ در حوزه سرطان می نامند، اما همچنان سوالاتی در مورد استفاده از آن وجود دارد.
دکتر Timothy R. Rebbeck، گفت که “انجام آزمایش خون برای سرطان های متعدد ایده بسیار خوبی است و مبنای علمی این پلت فرم صحیح است. اما چالش در جزئیات است تا اطمینان حاصل شود که آزمایش می تواند سرطان های بسیار اولیه را به دقت تشخیص دهد و مسیری برای اقدامات بعدی (تشخیص، نظارت، درمان و غیره) وجود دارد؟”
این آزمایش از تعیین توالی DNA بدون سلول (cfDNA) استفاده می کند و حساسیت کلی برای هر مرحله از سرطان 51.5٪ است. حساسیت برای سرطان های در مراحل بالاتر بدخیمی بیشتر (77٪ برای مرحله III و 90.1٪ برای مرحله IV) و حساسیت برای سرطان های در مراحل اولیه کم تر بود (16.8٪ برای مرحله I و 40.4٪ برای مرحله II). تست گلری (Galleri) به بیماران بالای 50 سال که سابقه خانوادگی سرطان دارند و همچنین افرادی که در معرض خطر ابتلا به سرطان یا نقص ایمنی هستند ارائه می شود. نسخه پزشک برای انجام آن مورد نیاز است و بیماران باید هزینه آن را از جیب خود بپردازند (حدود 950 دلار). تحت پوشش بیمه پزشکی نیست و توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده تایید نشده است.
نوع متفاوتی از آزمایش خون تشخیصی، آزمایشی که از متابولومیک رزونانس مغناطیسی هسته ای (NMR) استفاده می کند، اخیراً به عنوان اولین آزمایشی برای تعیین وضعیت متاستاتیک سرطان بدون اطلاع قبلی از نوع سرطان اولیه ایجاد شده است. محققان نمونه خون 300 بیمار با علائم غیراختصاصی اما نگران کننده سرطان را تجزیه و تحلیل کردند. برخلاف آزمایشهای مرسوم سرطان مبتنی بر خون، روش مبتنی بر NMR سطوح متابولیتها را بهعنوان نشانگرهای زیستی برای تمایز بین حالتهای مختلف سرطانی تجزیه و تحلیل میکند. در این مطالعه، تجزیه و تحلیل متابولومیک مبتنی بر NMR به درستی وجود تومورهای جامد را در 19 بیمار از 20 بیمار مبتلا به سرطان تشخیص داد و بیماری متاستاتیک را با دقت 94٪ شناسایی کرد.
آزمایش خون دیگری که DNA تومور در گردش (ctDNA) را که از سلول های سرطانهای متاستاتیک ایجاد میشود، تجزیه و تحلیل میکند و منجر به ارائه برنامههای درمانی شخصیسازی شده می شود. محققان پلاسمای خون و متاستاز را در بیماران مبتلا به سرطان پروستات تهاجمی و مقاوم به درمان با استفاده از توالی یابی عمیق کل ژنوم تجزیه و تحلیل کردند. سپس از برنامه های کامپیوتری توسعه یافته برای ارائه اطلاعات در مورد ترکیب ژنتیکی هر جمعیت سلول های سرطانی استفاده کردند. این به محققان اجازه می دهد تا در مورد بیماری کلی بیمار به جای یک تومور متاستاتیک، اطلاعات کسب کنند. در آینده، با استفاده از این تست این امکان به پزشکان اجازه داده می شود تا تصمیمات بهتری در مورد مدیریت سرطان در فرد بیمار بگیرند.
ctDNA همچنین در یک نوع آزمایش خون جدید که برای غربالگری سرطان کولورکتال (CRC) طراحی شده است نیز استفاده می شود. اولین مطالعه آینده نگر برای ارزیابی این آزمایش نشان داد که اختصایت 95٪، حساسیت 88٪ برای تشخیص سرطان کولورکتال وجود دارد. این مطالعه شامل افراد 45 تا 84 سال (میانگین سنی 55 سال) بود. فقط بیش از نیمی (52%) زن بودند. میزان شیوع آدنوکارسینوم کولورکتال 2.6 درصد بود. هشت بیمار مبتلا به سرطان مرحله I، سه بیمار سرطان مرحله دوم، دو بیمار سرطان مرحله III و دو نفر دارای سرطان مرحله IV بودند.
آزمایش خون ساده دیگری که به دنبال ترکیبی از قطعات RNA خاص است نیز به عنوان ابزار غربالگری سرطان کولورکتال (CRC) مورد بررسی قرار گرفته است. در یک مطالعه جدید، محققان چهار microRNA را شناسایی کردند که با هم یک نشانگر زیستی را تشکیل میدهند که میتواند برای تشخیص سرطان کولورکتال (CRC) از بیوپسی مایع در جمعیت جوانتر استفاده شود. در یک گروه ژاپنی، سنجش چهار میکروRNA دارای حساسیت 90٪ و ویژگی 80٪ با ارزش اخباری مثبت 88٪ و ارزش اخباری منفی 84٪ بود.
افزایش روزافزون استفاده از آزمایشات خون برای تشخیص سرطان توجه زیادی را به خود جلب کرده است. این آزمایشها که میتوانند به طور کلی وجود سرطان های متنوع و به صورت اختصاصی تر در برخی آزمایشات سرطان کولورکتال (CRC) را نشان دهند، پتانسیل یک خونگیری ساده برای نشان دادن وجود سرطان را بسیار جذاب می کند، حتی اگر مراحل بعدی هنوز در حال انجام باشد. این جذابیت گسترده منجر به برترین موضوع بالینی پرطرفدار این روزها در حوزه سرطان شده است.
منبع خبر
Materials provided by Institute for Research in Biomedicine (IRB Barcelona). Note: Content may be edited for style and length.
ساوا مگ
مجله تخصصی ژنتیک