اکثر افراد تصور میکنند کمبود ویتامینهای مختلف ناشی از رژیم غذایی آنهاست. جالب است که بدانید ژنتیک شما نقش بهسزایی در این موضوع دارد. برخی از گروههای ویتامینی که در تست ژنتیک تغذیه مورد بررسی قرار میگیرد به شرح زیر است:
- ویتامین A و کارتنوئیدها:
در جذب، متابولیسم و انتقال این گروه از ویتامینها واریانتهای ژنی شناسایی شدهاست که نقش مهمی را ایفا میکنند.
به طور کلی کمبود ویتامینA در بدن میتواند موجب اختلال سیستم عصبی مرکزی، خشکی پوست، خشکی چشم و حتی مشکلات باروری شود.
کارتنوئیدها (ازجمله Lutein+ Zeaxanthin و کاروتن) در دید بهتر و محافظت از اشعه ماورا بنفش نقش دارند. کمبود این مواد میتواند زنگ خطری برای ابتلا به آب مروارید و حتی مشکلات تنفسی در آینده باشد. افرادی که پتانسیل کمبود این مواد رو به رو هستند، بهتر است در رژیم غذایی خود میوه و سبزیجاتی چون: کیوی، اسفناج، کدو سبز، انواع کدو حلوایی، آب پرتقال و موادی از این قبیل را بگنجانند.
ویتامینهای گروه B گروه زیادی را شامل میشود که هر کدام نقش بسیار مهمی را در سلامت بدن ایفا میکنند. خلاصهای از ویتامینهای این گروه که در تست ژنتیک تغذیه بررسی میشود عبارتند از:
کمبود تیامین (B1): این ماده در بدن ساخته نمیشود و اگر بدن پتانسیل کمبود (جذب) این ماده را داشته باشد،میتوان انتظار بروز عوارضی چون خستگی، ضعف حافظه، کم اشتهایی را داشت. تداوم کمبود B1 میتواند موجب اختلالات قلبی و عصبی شود. اگر در تست ژنتیک تغذیه شما ذکر شود که پتانسیل کمتری برای جذب B1 دارید، توصیه میشود که یک رژیم غذایی غنی از حبوبات، گوشت و ماهی را دنبال کنید.
کمبود ریبوفلاوین (B2): این اختلال میتواند موجب مشکلاتی چون تاری دید، خستگی مفرط و حتی افسردگی شود. اگر در جذب این ویتامین اختلالی وجود دارد آگاهی از آن میتواند از بروز این قبیل مشکلات جلوگیری نماید. یک رژیم غذایی غنی از گوجه فرنگی و اسپولینا میتواند فرد را برای مقابله با این اختلال آماده کند.
کمبود نیاسین (B3): ویتامین B3 یا نیاسین یک ویتامین محلول در آب است که در سلامت پوست، گوارش و روان نقش اساسی دارد. در سبوس، مخمر، تخم مرغ، بادام زمینی، مرغ، گوشت قرمز، ماهی، غلات کامل، حبوبات و دانهها یافت میشود. در متابولیسم لیپیدها نقش دارد کمبود آن میتواند با موجب بروز پلاگر و یا دیس لیپیدمی شود. پلاگر بیانگر کمبود شدید ویتامین B3 است که با مشکلات پوستی، استفراغ، یبوست یا اسهال و علائم عصبی متعددی مانند افسردگی همراه است. تداوم این حالت در میتواند موجب بروز علائمی چون سردرد، خستگی، فراموشی، رفتارهای پرخاشگرانه، پارانوئید و حتی خودکشی شود. همچنین این اختلال گاهی به بیاشتهایی و در نهایت مرگ ختم میگردد.
کمبود پنتنوتنیک اسید (B5): یک رژیم غذایی متعادل می تواند از خطر کمبود این ویتامین جلوگیری کند. ویتامین B5 را به راحتی میتوان در بسیاری از غذاها مانند غلات، شیر، قارچ، جگر، قلوه، زرده تخم مرغ و تخمه آفتابگردان یافت. به همین دلیل، دریافت غذای روزانه کافی آسان است و کمبود آن با جهشهای ژنتیکی مرتبط است.
اسید اسکوربیک (ویتامین C) یک ویتامین آبدوست است که به طور طبیعی در غذاهای مختلف یافت میشود. این ویتامین یک ریز مغذی ضروری است که برای بیوسنتز چندین مولکول مانند برخی از انتقال دهندههای عصبی و پروتئینها لازم است. علاوه بر این، ویتامین C یک آنتی اکسیدان مهم است. به عنوان یک عامل محافظتی در برابر رادیکالهای آزاد عمل می کند و به پیشگیری از انواع خاصی از سرطان، بیماریهای قلبی عروقی و سایر بیماریهای مرتبط با استرس اکسیداتیو کمک می کند. منابع معمولی ویتامین C میوهها و سبزیجاتی مانند گریپ فروت، پرتقال، لیمو، لیموترش، سیب زمینی، اسفناج، بروکلی، فلفل قرمز و گوجه فرنگی هستند. تا 90 درصد از ویتامین C دریافتی ما از طریق مصرف میوه و سبزیجات مصرف می شود. میانگین دریافت ویتامین C به جنسیت و سن و ژن شما بستگی دارد.
D2: ارگوکلسیفرول، همچنین به عنوان ویتامین D2 شناخته میشود، نوعی ویتامین D است که معمولا در منابع گیاهییافت میشود. قارچها و مخمرهایی که در معرض نور خورشید یا اشعه ماوراء بنفش قرار دارند، از معدود غذاهایی هستند که به طور طبیعی حاوی سطوح بالایی از ویتامین D2 هستند.
D3: ویتامین D3 (کوله کلسیفرول) علاوه بر اینکه قابل دریافت از رژم غذاییست در پوست انسان نیزسنتز میشود.
منابع ویتامین D3 شامل ماهی چرب و روغن ماهی، جگر و زرده تخم مرغ است. کمبود شدید ویتامین D در کودکان باعث راشیتیسم، نرم و ضعیف شدن استخوان ها میشود و بستر را برای ابتلا به پوکی استخوان فراهم میکند.
- ویتامین E:
- ویتامین E عنوان یک عامل آنتی اکسیدانی در کاهش خطر ابتلا به تصلب شرایین یا آترواسکلروز ( بیماری که در آن دیواره رگها سخت میشوند.) و همچنین بیماری ایسکمیک قلبی (Ischemic Heart) نقش حیاتی دارد. به طور کلی کمبود ویتامین E نادر است، اما میتواند به علت رژیم غذایی نامناسب، در بدو تولد (به دلیل عدم امکان عبور از جفت)، در مصرف نامنظم چربیها و جهشهای ژنتیکی رخ دهد.
- ویتامین K:
این ویتامین که محلول در چربیست، در سنتز پروتئین های دخیل در انعقاد خون و متابولیسم استخوان نقش دارد. کمبود آن میتواند موجب اختلال در لخته شدن خون و خونریزیهای داخلی شود. مصرف سبزیجاتی چون گوجه فرنگی و کیل و … میتواند از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری کند.