Search
Close this search box.
در سه ماهه سوم بارداری چه اقداماتی لازم است که انجام شود؟
آخرین مقالات:

در سه ماهه سوم بارداری چه اقداماتی لازم است که انجام شود؟

رسیدن به هفته ۲۷ بارداری به این معنی است که اکنون در سه ماهه سوم و آخر بارداری هستید. این سه ماهه در هفته ۴۰، و در واقع هر زمان که کودک شما به دنیا بیاید به پایان می‌رسد. سه ماهه سوم بارداری می‌تواند از نظر جسمی و احساسی چالش برانگیز باشد. قطعا شما هیجان بیشتری را در این ماه تجربه می‌کنید چرا که به زودی عضو جدیدی در خانواده خود خواهید داشت! ممکن است در این هفته‌های آخر احساس خستگی و ناراحتی بیشتری داشته باشید. سعی کنید در حالی که منتظر پایان بارداری خود هستید مثبت بمانید. به زودی نوزادتان را در آغوش خواهید گرفت!

در سه ماهه سوم بارداری بیشتر با ماما یا پزشک خود در ارتباط خواهید بود، چرا که زیر نظر داشتن سلامت خود و کودکتان در این زمان بسیار مهم است. موقعیتی که کودک شما در آن قرار دارد اکنون اهمیت بیشتری پیدا می‌کند و ممکن است نگرانی‌ها و سوالاتی را در رابطه با پروسه زایمان  داشته باشید.

تا جایی که می توانید، این چند هفته باقی‌مانده را  صرف آماده شدن ورود فرزندتان کنید و بیشتر استراحت کنید. اگر فرزند دیگری در منزل دارید، سعی کنید در این مدت زمان بیشتری را  با او بگذرانید تا آمادگی لازم برای رویارویی با خواهر یا برادر جدید خود را داشته باشد.

یکی از نکات مهمی که در سه ماهه سوم باید به خاطر بسپارید این است که اکنون باید هنگام خواب، به پهلو بخوابید.

اگر نوزاد شما تا هفته ۴۲ به دنیا نیامده باشد، پزشک یا ماما ممکن است القای زایمان را توصیه کند. نوزاد متولد شده قبل از هفته ۳۷ نارس محسوب می‌شود.

تغییرات بدن مادر در سه ماهه سوم بارداری:

با نزدیک‌تر شدن به تولد نوزاد و آغاز سه ماهه سوم بارداری، ممکن است شما متوجه تغییرات و علائم زیر شوید:

  • پوست و رباط‌های شما کشیده‌تر می‌‍شود تا فضای لازم برای رشد کودک شما ایجاد شود.
  • با رشد کودک شکم و پوست آن کشیده می‌شود و این موضوع می‌تواند باعث ایجاد درد و ناراحتی شما شود
  • سریع‌تر دچار احساس خستگی می‌شوید و خوابیدن نیز مشکل‌تر است.
  • با رشد جنین، فشار بیشتری بر اندام‌هایی مانند ریه‌ها وارد می‌شود که به دنبال آن ممکن است دچار رفلاکس معده و یا تنگی نفس شوید.
  • گرمایی که از بدن جنین ساطع می‌شود باعث می‌شود که احساس گرما کنید.
  • افزایش تکرر ادرار به دلیل افزایش فشار وارد شده به مثانه.
  • با فشاری که جنین به ورید اصلی؛ که خون را به قلب باز می‌گرداند؛ ممکن است فشار خون کاهش یابد.
  • ممکن است دچار تورم مچ پا، دست‌ها و صورت شوید (که ادم نامیده می‌شود).
  • به دلیل افزایش تحریک هورمونی فولیکول‌های مو، ممکن است روی بازوها، پاها و صورت شما موهایی به ظاهر ضخیم رشد کند.
  • گرفتگی عضلات پا ممکن است بیشتر اتفاق بیفتد.
  • انقباضات براکستون هیکس (زایمان کاذب) ممکن است در فواصل نامنظم برای آمادگی زایمان شروع شود. یکی از تفاوت‌های اصلی این نوع انقباضات این است که انقباض زایمان تدریجا به هم نزدیک‌تر و نزدیک‌تر و شدیدتر می‌شوند. اگر بعد از انقباض صورتتان قرمز و نفس شما تنگ شده است، یا مرتباً این انقباضات ایجاد می‌شود، با پزشک خود تماس بگیرید.
  • ترک‌های پوستی ممکن است روی شکم، سینه، ران ها و باسن ظاهر شوند.
  • آغوز (مایع موجود در سینه‌ها که تا زمانی که شیر مادر در دسترس نوزاد قرار گیرد جنین از آن تغذیه می‌کند) ممکن است از نوک سینه‌ها شروع به نشت کند.
  • خارش و خشکی پوست ممکن است ادامه یابد، به ویژه در ناحیه شکمی زیرا پوست به رشد و کشش ادامه می‌دهد.
  • میل جنسی (میل جنسی) شما ممکن است کاهش یابد.
  • لکه‌های پوستی ممکن است پررنگ‌تر شود‌‌‍‍، به خصوص بر روی پوست صورت.
  • یبوست، سوزش سر دل و سوء هاضمه ممکن است ادامه یابد.
  • ترشحات سفید رنگ واژن (لکوره) افزایش می‌یابد که ممکن است حاوی مخاط بیشتری باشد.
  • اضافه وزنی که در این دوره پیدا کرده‌اید فشار بیشتری بر کمر شما وارد می‌کند و باعث می‌شود که دچار ناراحتی و درد شوید. همچنین ممکن است با شل شدن رباط‌ها؛ که برای آمادگی زایمان رخ می‌دهد؛ در لگن و باسن احساس ناراحتی کنید. برای کاهش فشار روی کمر، سعی کنید وضعیت بدنی خوب را تمرین کنید. صاف بنشینید و از صندلی استفاده کنید که پشتیبان خوبی را فراهم می کند. شب ها به پهلو بخوابید و یک بالش بین پاهایتان قرار دهید. کفش های پاشنه کوتاه و راحت با ساپورت قوس خوب بپوشید. برای تسکین کمردرد، از پد گرم کننده استفاده کنید. از پزشک خود بپرسید که آیا مصرف استامینوفن برای شما مشکلی ندارد.
  • خونریزی خفیف در اواخر بارداری ممکن است نشانه شروع زایمان باشد. اما لکه بینی گاهی اوقات ممکن است نشانه یک مشکل جدی باشد، از جمله جفت سرراهی (جفت کم می شود و دهانه رحم را می پوشاند)، جدا شدن جفت (جدایی جفت از دیواره رحم) یا زایمان زودرس. به محض مشاهده هر گونه خونریزی با پزشک خود تماس بگیرید. انقباضات براکستون هیکس ممکن است شروع به احساس انقباضات خفیف کنید، که گرم کردن رحم شما برای آماده کردن رحم برای زایمان واقعی است. انقباضات براکستون هیکس اغلب به شدت انقباضات زایمان واقعی نیستند، اما ممکن است احساس زیادی شبیه به زایمان داشته باشند و در نهایت می توانند به سمت آن پیش روند.
  • افزایش گردش خون در طول بارداری ممکن است باعث شود رگ‌های ریز ارغوانی رنگی روی صورت، گردن و بازوهایتان ظاهر شود که معمولا پس از زایمان محو می‌شود. همچنین ممکن است متوجه رگ‌های متورمی (واریس) روی پاهای خود شوید. این رگهای واریسی دردناک و خارش دار در ناحیه رکتوم شما (بواسیر) نیز ممکن است رخ دهد.
  • اگر این اولین نوزاد شماست، ممکن است در حدود هفته ۳۶ متوجه شوید که کودک شما بیشتر به سمت پایین به داخل لگن حرکت کرده است.

تغییرات احساسی در سه ماهه سوم بارداری:

هفته‌های پایانی بارداری شما بالاخره در پیش است! در آخرین مرحله از بارداری، ممکن است در مورد زایمان و یا در مورد اینکه چگونه والدینی خواهید بود، نگران یا مضطرب باشید. صحبت کردن با افراد دیگر در کلاس‌های زایمان و فرزندپروری می‌تواند مفید باشد. شریک زندگی شما نیز در حال آماده شدن برای تولد نوزاد شماست. به اشتراک گذاشتن احساسات خود بخش مهمی از یک رابطه قوی و والدین بودن است. به یاد داشته باشید که اطرافیان شما مثل خانواده، دوستان و شریک زندگیتان مشتاق کمک هستند. ابراز احساسات، درخواست کمک، و تکیه بر کسانی که دوستشان دارید، همگی ‌می‌تواند به کاهش اضطراب و استرس کمک کنند.

در حالی که معمولا که سه ماهه سوم بارداری می‌تواند دوره هیجان انگیزی باشد و نسبت به مرحله بعدی احساس مثبت کنیم، از هر ۵ نفر ۱ نفر اضطراب یا افسردگی دوران بارداری را تجربه می‌کند. اگر شما (یا شریک زندگیتان) چنین احساسی دارید، حتما به یک مشاور متخصص مراجعه کنید. حتی برخی در این دوره دچار فراموشی می‌شوند.

 

نگرانی بسیاری از مادران در این دوره تغییرات ظاهری بدنشان است که آیا هرگز به حالت قبل از بارداری بر می‌گردد؟! سعی کنید این موضوع شما را دچار استرس بیش از حد نکند. به یاد داشته باشید که اکنون تمرکز شما باید بر سلامت روحی خود و فرزندتان باشد. با انجام کارهای ساده‌ای چون ورزش و کمک گرفتن از پزشک متخصص به حالت قبل از بارداری بر می‌گردید.

برای شما عادی است که قبل از شروع زایمان، احساس تردید یا ترس را تجربه کنید. پزشک شما، که در بیست و هشت هفته گذشته در کنارتان بوده، اینجاست تا به شما کمک کند! با او در مورد برنامه زایمان صحبت کنید و روی این نوع زایمان کار کنید. در کلاس های قبل از زایمان شرکت کنید تا ایده بهتری از آنچه در پیش است داشته باشید.

راهکارهایی برای حال بهتر در سه ماهه سوم بارداری:

برای مدیریت برخی از ناراحتی ها، پس از مشورت با پزشک خود، برخی از روش های زیر را امتحان کنید. به یاد داشته باشید، انتخاب‌ها باید همیشه بر اساس ترجیحات شما و آنچه در دسترس شما است انجام شود.

  • برای سوزش سر دل، از پزشک خود در مورد اصلاح رژیم غذایی راهنمایی بخواهید. اگر انجام دستورات پزشک کمکی نکرد، می‌توان از داروهای ضد اسید برای این نوع از علائم دردسرساز استفاده کرد.
  • برای کاهش فشار روی کمر، سعی کنید روی وضعیت بدنی تمرین کنید. صاف بنشینید و از صندلی استفاده کنید که پشتیبان خوبی را فراهم می‌کند. به هنگام خواب، سعی کنید از یک بالش‌های مخصوص بارداری که کل بدن را دربرمی‌گیرد استفاده کنید. شب ها به پهلو بخوابید و بالش را بین پاهایتان قرار دهید. کفش‌های پاشنه کوتاه و راحت بپوشید. برای تسکین کمردرد، از پدها و کیسه‌های گرم کننده استفاده کنید. از پزشک خود بپرسید که آیا مصرف استامینوفن برای شما مشکلی ندارد.
  • برای کاهش تورم، ورزش و بلند کردن مکرر پاهایتان، مصرف فیبر و مایعات زیاد کمک کننده است.
  • برای تسکین هموروئید، استراحت در یک وان گرم می‌تواند مفید باشد.
  • هیچ درمان پزشکی برای برکستون هیکس وجود ندارد، اما مواردی وجود دارد که می‌توانید جهت کاهش احساس ناراحتی خود انجام دهید. به عنوان مثال: نوشیدن آب، تغییر وضعیت بدن(اگر دراز کشیده‌اید، پیاده روی کنید و بالعکس)، خواندن کتاب یا گوش دادن به موسیقی آرام بخش و …. اگر اینها درد را کاهش ندادند و متوجه شدید که انقباضات شما مکرر یا شدید می شود، با پزشک خود تماس بگیرید.
  • سعی کنید در طول بارداری حتی در سه ماهه سوم فعال بمانید. در حالی که مهم است که با نزدیک‌تر شدن به موعد مقرر به ورزش ایمن و ملایم پایبند باشید، اما بهتر است به ورزش منظم به عنوان بخشی از یک سبک زندگی سالم ادامه دهید.
  • این دوره زمان خوبی برای تقویت عضلات کف لگن است. ورزش های ملایم می‌تواند به جلوگیری از نشت ادرار در هنگام خنده، عطسه یا سرفه کمک کند.

در سه ماهه سوم بارداری چه برنامه غذایی را دنبال کنم؟

برای اینکه کودکتان شروعی سالم داشته باشد، خوردن غذاهای سالم در طول بارداری بسیار مهم است. اطمینان حاصل کنید که رژیم غذایی شما متنوع است و شامل طیف وسیعی از میوه ها و سبزیجات تازه و همچنین منابع پروتئین، آهن و کلسیم است. نوشیدن آب فراوان را نیز فراموش نکنید. در طول سه ماهه سوم مادران باردار معمولاً به حدود ۴۰۰-۲۰۰ کالری اضافی در روز نیاز دارند. اگر مادر تغذیه مناسبی داشته باشد، مانند اکثر افراد باید در سه ماهه سوم بارداری حدود ۵۰۰ گرم در هفته اضافه وزن خواهد داشت.

غذاهای خوب برای خوردن در سه ماهه سوم بارداری عبارتند از:

  • آب چرا که مهم است هیدراته بمانید
  • منابع اسید فولیک مثل: سبزیجات برگ سبز مانند اسفناج، کلم پیچ و شاتوت (همچنین منابع خوبی از ویتامین K)، غلات کامل، غلات غنی شده، لوبیا و مرکبات
  • منابع ویتامین D ماهی روغنی تخم مرغ
  • مکمل ها در صورت توصیه پزشک
  • منابع کلسیم مثل: محصولات لبنی، توفو و آجیل
  • منابع پروتئین مثل: گوشت بدون چربی،ماهی، گوشت طیور، عدس، لوبیا، توفو و حبوبات
  • منابع ویتامین C مثل میوه تازه (همچنین منبع خوبی از فیبر)، توت‌ها، مرکبات، کیوی، خربزه
  • منابع منیزیم مثل بادام، دانه کدو تنبل، جو، جو دوسر، لوبیا و کنگر فرنگی
  • منابع آهن مثل گوشت، محصولات لبنی، تخم مرغ، سبوس گندم، لوبیا

راهکارهایی برای حال بهتر در سه ماهه سوم بارداری:

برای مدیریت برخی از ناراحتی ها، پس از مشورت با پزشک خود، برخی از روش های زیر را امتحان کنید. به یاد داشته باشید، انتخاب‌ها باید همیشه بر اساس ترجیحات شما و آنچه در دسترس شما است انجام شود.

  • برای سوزش سر دل، از پزشک خود در مورد اصلاح رژیم غذایی راهنمایی بخواهید. اگر انجام دستورات پزشک کمکی نکرد، می‌توان از داروهای ضد اسید برای این نوع از علائم دردسرساز استفاده کرد.
  • برای کاهش فشار روی کمر، سعی کنید روی وضعیت بدنی تمرین کنید. صاف بنشینید و از صندلی استفاده کنید که پشتیبان خوبی را فراهم می‌کند. به هنگام خواب، سعی کنید از یک بالش‌های مخصوص بارداری که کل بدن را دربرمی‌گیرد استفاده کنید. شب ها به پهلو بخوابید و بالش را بین پاهایتان قرار دهید. کفش‌های پاشنه کوتاه و راحت بپوشید. برای تسکین کمردرد، از پدها و کیسه‌های گرم کننده استفاده کنید. از پزشک خود بپرسید که آیا مصرف استامینوفن برای شما مشکلی ندارد.
  • برای کاهش تورم، ورزش و بلند کردن مکرر پاهایتان، مصرف فیبر و مایعات زیاد کمک کننده است.
  • برای تسکین هموروئید، استراحت در یک وان گرم می‌تواند مفید باشد.
  • هیچ درمان پزشکی برای برکستون هیکس وجود ندارد، اما مواردی وجود دارد که می‌توانید جهت کاهش احساس ناراحتی خود انجام دهید. به عنوان مثال: نوشیدن آب، تغییر وضعیت بدن(اگر دراز کشیده‌اید، پیاده روی کنید و بالعکس)، خواندن کتاب یا گوش دادن به موسیقی آرام بخش و …. اگر اینها درد را کاهش ندادند و متوجه شدید که انقباضات شما مکرر یا شدید می شود، با پزشک خود تماس بگیرید.
  • سعی کنید در طول بارداری حتی در سه ماهه سوم فعال بمانید. در حالی که مهم است که با نزدیک‌تر شدن به موعد مقرر به ورزش ایمن و ملایم پایبند باشید، اما بهتر است به ورزش منظم به عنوان بخشی از یک سبک زندگی سالم ادامه دهید.
  • این دوره زمان خوبی برای تقویت عضلات کف لگن است. ورزش های ملایم می‌تواند به جلوگیری از نشت ادرار در هنگام خنده، عطسه یا سرفه کمک کند.

در سه ماهه سوم بارداری از چه غذاهایی باید اجتناب کرد؟

در سه ماهه سوم بارداری ، به احتمال زیاد کودک به شکم مادر فشار می‌آورد که می تواند باعث ناراحتی او برای خوردن یک وعده غذایی کامل شود. بسیاری از مادران باردار ممکن است نیاز داشته باشند از خوردن وعده‌های غذایی بزرگ و مفصل خودداری کنند و در عوض حدود شش وعده غذایی کوچکتر در طول روز بخورند.

غذاهایی که در سه ماهه سوم بارداری باید از آنها اجتناب کرد عبارتند از:

  • فست فود
  • غذاهای فراوری شده
  • نوشیدنی های گازدار مانند نوشابه
  • شکلات، شیرینی و کیک
  • روغن و سس‌های سالاد کارخانه‌‍‌ای
  • سبزیجات خام
  • غذاهای ادویه‌دار و تند

رشد نوزاد من در سه ماهه سوم بارداری چگونه است؟

در این مرحله نهایی رشد، کودک شما در حال آماده شدن برای ترک رحم و ورود به دنیای بیرون است. رشد جنین به دلایل مختلفی می‌تواند به طور قابل توجهی متفاوت باشد، اما در ابتدای سه ماهه سوم، طول جنین شما حدود ۳۵ سانتی متر و وزن آن از ۱ تا ۲ کیلوگرم خواهد بود. در زمان زایمان، نوزاد شما حدود ۴۶ تا ۵۱ سانتی متر طول و کمی بیش از ۳ کیلوگرم وزن خواهد داشت. در طول سه ماهه سوم، جنین شما از نظر اندازه و وزن به رشد خود ادامه می‌دهد. همچنین سایر تغییرات و رشد جنین در سه ماهه سوم به شرح زیر است:

  • چشم‌ها به تغییرات نور حساس می‌شود و جنین می‌تواند ببیند و بشنود
  • ممکن کمی مو روی سر رشد کند.
  • نوزاد می‌تواند لگد بزند، چنگ بزند و به بدن خود کشش دهد. همچنین جنین می تواند انگشت شست خود را بمکد و توانایی گریه کردن را دارد.
  • اندام‌ها شروع به چاق و پرتر شدن می‌کند
  • استخوان‌ها سفت می شود
  • سیستم گردش خون کامل شده است
  • سیستم عضلانی کامل شده است
  • ریه‌ها، کلیه‌ها، مغز و سیستم عصبی به رشد و بلوغ خود ادامه می‌دهد
  • اضافه شدن چربی ادامه دارد
  • در هفته ۳۱، ریه‌های کودک شما بالغ‌تر می‌شوند، اما هنوز سورفکتانت تولید نمی‌کنند، ماده‌ای که پس از تولد به تنفس کمک می‌کند.
  • استخوان‌های جمجمه نرم باقی می‌ماند تا عبور از کانال زایمان راحت‌تر شود.
  • برای بسیاری از نوزادان، عنبیه چشم ها به رنگ آبی است. رنگ دائمی چشم تا چند روز یا چند هفته پس از تولد ظاهر نمی‌شود.
  • در هفته ۳۶، کودک شما حدود ۴۷ سانتی متر طول و تقریباً ۲.۶ کیلوگرم وزن دارد.
  • در هفته ۳۸ تا ۴۰، لانوگوی جنین (موهای ظریف و نرم روی بدن و اندام ها) تقریباً به طور کامل ناپدید شده است.
  • در هفته ۳۸ تا ۴۰، ریه ها به طور کامل بالغ شده اند.
  • کودک با یک پوشش کرمی و محافظ روی پوست پوشیده شده است.
  • در ۴۰ هفتگی، جنین شما حدود ۵۰ سانتی متر و وزن آن تقریباً ۳.۴ کیلوگرم خواهد بود.
  • سر معمولاً در هفته های آخر بارداری به سمت پایین می چرخد و برای زایمان آماده شود. حدود ۱ از هر ۲۵ نوزاد در شروع زایمان به جای حالت معمول سر به پایین در وضعیت بریچ قرار می‌گیرد (سر به پایین نمی‌چرخد). اگر نوزاد شما بریچ است، پزشک یا ماما با شما درمورد، گزینه‌های زایمان صحبت خواهد کرد.
  • در انتهای این زمان، از نظر رشد، کودک شما اکنون آماده به دنیا آمدن است.

در سه ماهه سوم بارداری چه برنامه غذایی را دنبال کنم؟

همان‌طور که تا اینجا به آن اشاره شد، در سه ماهه سوم بارداری بسیاری از علائم بارداری از بین می‌روند و علائم جدیدی جایگزین می‌شود. پس مهم است که بدانید به کدام نشانه‌های خطرناک بارداری باید توجه کنید تا به هیچ عنوان آنها را نادیده نگیرید.

چند نشانه وجود دارد که نشان می دهد ممکن است مشکلی وجود داشته باشد و شما باید در اسرع وقت به دنبال مراقبت‌های پزشکی باشید. مهم‌ترین این موارد در زیر ذکر شده‌است.

  • کاهش عمده حرکت کودک (تجربه کمتر از 10 ضربه در دو ساعت): هنگامی که صحبت از سلامت کودک شما می‌شود، کاهش حرکت یکی از علائم خطرناک بارداری در سه ماهه سوم بارداری است. با توجه به کنگره متخصصان زنان و زایمان آمریکا (ACOG)، شما باید از هفته 28 شروع به شمارش ضربات و حرکات کودک کنید. اگر بارداری پرخطری دارید، شروع از هفته 26 توصیه می‌شود. پس از اینکه مدتی این کار را انجام دهید، متوجه خواید شد که چه میزان ضربه و حرکت برای شما عادی است. در حالی که حرکت ممکن است افزایش یا کاهش یابد، کاهش شدید یا توقف آن یکی از مهم ترین علائم سه ماهه سوم بارداری است که نباید نادیده گرفت. در صورت تغییر ناگهانی فوراً به اورژانس مراجعه کنید.
  • درد شدید یا مداوم شکم: اگرچه احساس ناراحتی و درد مشکلی ندارد، اما به خاطر داشته باشید درد شدید هرگز طبیعی نیست. دلایل طبیعی برای درد وجود دارد، اما اگر درد شدید یا دردی را تجربه می‌کنید که از بین نمی‌رود، به اورژانس مراجعه کنید. درد می تواند یکی از علائم خطرناک بارداری در سه ماهه سوم باشد. برخی از علل جدی عبارتند از:
  • فیبروئید رحم. در حالی که فیبروم رحم ممکن است در سه ماهه اول و دوم خونریزی کند، در سه ماهه سوم ممکن است باعث گرفتگی یا درد شدید شود.
  • جفت سرراهی. گاهی اوقات افراد مبتلا به جفت سرراهی فقط خونریزی را تجربه می کنند. برای دیگران، با درد خفیف تا شدید همراه است
  • فشار خون بالا اگرچه نشانه پره اکلامپسی است، اما در موارد شدید می‌تواند باعث درد در قسمت بالای سمت راست شکم شود. برخی افراد نیز سردردهای شدیدی را تجربه می‌کنند.
  • عفونت مثانه
  • مشکلات عصبی
  • انقباضات منظم یا سفت شدن رحم قبل از هفته ۳۶ (بیش از چهار انقباض در یک ساعت)
  • تب و لرز شدید که می‌تواند نشان دهنده عفونت جدی باشد، یکی از علائم خطرناک بارداری در سه ماهه سوم است که باید مراقب آن باشید. عفونت می‌تواند به سادگی سرماخوردگی باشد. با این حال، می‌تواند نشان دهنده مشکلات جدی‌تری باشد که نیاز به مراقبت پزشکی دارند، مانند:
  • عفونت‌های تنفسی
  • عفونت‌های دستگاه ادراری
  • عفونت‌های کلیه
  • عفونت‌های تناسلی
  • مسمومیت غذایی
  • خونریزی واژن یکی دیگر از علائم خطرناک در سه ماهه سوم بارداری، است. از هر ۱۰ زن یک نفر در سه ماهه آخر خونریزی را تجربه می کند. با این حال، همیشه نشانه خطرناکی نیست بنابراین سعی کنید وحشت نکنید. به عنوان مثال، در اواخر بارداری، ممکن است ترشحات غلیظ همراه با رگه هایی از خون داشته باشید که ممکن است قرمز روشن، صورتی یا قهوه ای تیره به نظر برسد و طبیعی است. این سیگنالی است که رحم شما در حال نرم شدن، نازک شدن و گشاد شدن است و باعث خونریزی عروق خونی می‌شود. این حالت چند ساعت یا چند روز قبل از شروع زایمان اتفاق می‌افتد، بنابراین اگر مطمئن نیستید که چیست، می‌تواند هشدار دهنده باشد. یکی دیگر از علل خونریزی، رابطه جنسی است. اصطکاک ناشی از رابطه جنسی ممکن است واژن شما را تحریک کند و باعث ایجاد لکه بینی خفیف شود. همین امر می تواند در مورد معاینات واژینال که باعث ناراحتی می‌شود اتفاق بیفتد. به خاطر داشته باشید که خونریزی در این موارد باید سبک باشد. به هر حال بهتر است در مورد هر گونه خونریزی در سه ماهه سوم باید با پزشک خود تماس بگیرید. به طور کلی خونریزی می‌تواند یکی از علائم خطرناک بارداری در سه ماهه سوم باشد زیرا می‌تواند ناشی از مشکلات جزئی تا خطرناک باشد. این موارد عبارتند از:
  • عفونت: اگر عفونت یا بیماری در واژن یا دهانه رحم دارید، باید به طور حرفه ای درمان شود. عفونت می‌تواند از عفونت‌های مقاربتی (STIs) تا واژینوز باکتریایی (BV) را شامل شود.
  • پولیپ دهانه رحم یا فیبروم رحم. پولیپ دهانه رحم می‌تواند باعث خونریزی، زایمان زودرس، عفونت و غیره شود. اکثر افراد مبتلا به فیبروم بارداری طبیعی دارند، اما باید تحت نظر پزشک باشد.
  • جفت سرراهی یا عارضه ی قرار گیریجفت در بخش تحتانی رحم (Placenta Previa). زمانی اتفاق می‌افتد که جفت آنقدر پایین باشد که قسمتی یا تمام دهانه رحم را بپوشاند. پزشک شما باید خونریزی را کنترل کند زیرا می‌تواند منجر به مرده زایی و خونریزی در حین زایمان شود.
  • جدا شدن جفت زمانی اتفاق می‌افتد که جفت شما از دیواره داخلی رحم جدا می‌شود. این موضوع که می‌تواند برای مادر و نوزاد بسیار خطرناک باشد یکی از علل خونریزی واژینال است.
  • افزایش ناگهانی ترشحات واژن
  • نشت هر مایعی (ممکن است به صورت فورانی یا قطرات کوچک باشد)
  • استفراغی که بهتر نمی‌شود، به خصوص اگر نتوانید مایعات را به مدت ۲۴ ساعت نگه دارید. در سه ماهه اول و دوم معمولاً استفراغ و حالت تهوع انتظار می‌رود و حالت تهوع صبحگاهی شایع است. با این حال، در سه ماهه سوم، احتمال آن کمتر است. برخی از افراد در تمام دوران بارداری خود از تهوع صبحگاهی رنج می برند. با این حال، اگر تهوع صبحگاهی شما هفته‌ها پیش متوقف شد و به طور ناگهانی برگشت باید با پزشک خود تماس بگیرید تا علت آن را بیابید. اگرچه ممکن است فقط آنفولانزا باشد، اما استفراغ می‌تواند یک علامت خطرناک بارداری در سه ماهه سوم باشد، که می‌تواند به دلایل زیر باشد:
  • عفونت
  • مسمومیت غذایی. بسته به شدت، مسمومیت غذایی نیز ممکن است به مراقبت پزشکی نیاز داشته باشد.
  • سوزش در هنگام ادرار یا مشکل در دفع ادرار که می‌تواند به اشکال مختلفی باشد مثل حس کاذب نیاز به دفع ادرار و یا ادرار خونی. اینها می‌تواند نشانه عفونت ادراری باشد. عفونت ادراری درمان نشده می‌تواند منجر به عفونت کلیه یا زایمان زودرس شود. خوشبختانه، درمان معمولاً ساده است: معمولا مصرف یک دوره آنتی بیوتیک  مناسب طبق نظر پزشک عفونت شما را از بین ببرد.
  • تورم به خصوص در صورتی که پس از دراز کشیدن از بین نمی رود
  • افزایش وزن سریع (بیش از ۵۰۰ گرم در روز)
  • تاری دید یا دیدن لکه‌هایی در جلوی چشمان
  • سردرد یا سرگیجه‌های شدید
  • کیسه آب پاره شده و انقباض ندارید

در نهایت جالب است بدانید وقتی به علائم خطرناک سه ماهه سوم فکر می‌کنیم، معمولاً به سراغ علائم فیزیکی می‌رویم. با این حال، سلامت روان شما نیز ممکن است بر کودک شما تأثیر بگذارد. تغییرات خلق و خو و احساس عصبی بودن در برخی از مقاطع بارداری معمول است. بر اساس گزارش انجمن اضطراب و افسردگی آمریکا (ADAA) بیش از 50 درصد از زنان باردار افسردگی یا اضطراب را تجربه می‌کنند. احساسات شدید می‌تواند نشانه یک اختلال سلامت روان باشد. بسیاری از اوقات، این احساسات پس از بارداری باقی می‌ماند یا حتی تشدید می‌شود که می‌تواند منجر به افسردگی پس از زایمان و در موارد نادر روان پریشی پس از زایمان شود. همچنین مشکلات سلامت روان می‌تواند روی کودک در حال رشد شما تأثیر بگذارد. یک مطالعه اخیرا استرس و افسردگی را با تغییرات جفت مرتبط دانست که حتی می‌تواند فعالیت ژن‌ها را تغییر دهد. مطالعه دیگری نشان داد که افسردگی در دوران بارداری با اختلالات رفتاری و عاطفی در دوران کودکی مرتبط است. بسیاری از مردم از دریافت کمک غفلت می‌کنند، زیرا احساس می‌کنند این کمک خودخواهانه است یا مهم نیست. با این حال، کمک گرفتن یکی از فداکارانه‌ترین کارهایی است که می‌توانید برای کودک خود انجام دهید. وقتی کودکی با والدینی بزرگ می‌شود که می‌توانند به طور موثر با احساسات وی کنار بیایند، یاد می‌گیرد که این مقررات عاطفی را منعکس کند. به طور خلاصه، یک مادر شاد مساوی است با یک نوزاد شاد. حتی اگر مطمئن نیستید که با یک اختلال بالینی دست و پنجه نرم می‌کنید، خوب است که در مورد آن با کسی صحبت کنید. یک درمانگر در منطقه خود پیدا کنید یا از پزشک خود مشورت بگیرید. همچنین می‌توانید از پزشک خود در مورد خدمات رایگان یا کم هزینه بپرسید.

ویزیت‌های روتین پزشک در سه ماهه سوم بارداری

معمولا ویزیت‌های بارداری در سه ماهه سوم هر ۲ یا ۴ هفته یک بار برنامه‌ریزی می‌شود. این برنامه به وضعیت پزشکی شما، رشد و تکامل جنین و ترجیح پزشک یا ماما بستگی دارد. با نزدیک شدن به موعد مقرر، احتمالاً سؤالات زیادی خواهید داشت. آیا داشتن رابطه جنسی اشکالی ندارد؟ چگونه می توانم بفهمم که در حال زایمان هستم؟ بهترین راه برای مدیریت درد چیست؟ مهم است که شما تمام سوالات خود را بدون حس شرمندگی بپرسید! احساس آمادگی می‌تواند به آرامش شما قبل از زایمان کمک بزرگی کند.

اما پزشک نیز مواردی را با شما چک خواهد کرد:

  • آیا علائم یا نشانه‌هایی از جمله انقباضات، نشت مایعات یا خونریزی دارید؟!
  • وزن و فشار خون شما
  • فشار خون، افزایش وزن و ضربان قلب و حرکات کودک را بررسی می‌کند.
  • ممکن است پزشک از شما بخواهد که تعداد دفعات ضربات و حرکات کودکتان را پیگیری کنید.
  • در مورد هر گونه واکسیناسیونی که ممکن است به آن نیاز داشته باشید، از جمله واکسن آنفولانزا، کزاز، دیفتری و سیاه سرفه (واکسن Tdap) با پزشک خود صحبت کنید. در حالت ایده آل، واکسن Tdap باید بین هفته‌های ۲۷ تا ۳۶ بارداری تزریق شود.
  • تست استرپتوکوک گروه B: انتظار می‌رود در سه ماهه سوم بارداری از نظر استرپتوکوک گروه B (GBS) غربالگری شوید. GBS یک باکتری رایج است که اغلب در روده ها یا دستگاه تناسلی حمل می‌شود که معمولاً در بزرگسالان بی ضرر است. اما نوزادانی که در اثر قرار گرفتن در معرض GBS در حین زایمان واژینال آلوده می‌شوند، می توانند به شدت بیمار شوند. برای غربالگری GBS، پزشک واژن و ناحیه مقعد شما را با سواب نمونه گیری می‌کند و نمونه به آزمایشگاه ارسال می شود. اگر آزمایش نمونه برای GBS مثبت باشد – یا قبلاً نوزادی به دنیا آورده اید که به بیماری GBS مبتلا شده است – در طول زایمان به شما آنتی بیوتیک وریدی داده می‌شود. آنتی بیوتیک‌ها به محافظت از کودک شما در برابر این باکتری کمک می کنند.
  • آزمایش ادرار
  • موقعیت، رشد و تکامل جنین شما
  • ارتفاع فوندوس (بالای رحم)
  • در هفته‌های آخر بارداری (با شروع تقریباً از هفته سی و هشتم)، پزشک ممکن است معاینه لگنی را برای تعیین میزان گشاد شدن دهانه رحم انجام دهد و در مورد روش‌های زایمان و زایمان صحبت ‌کند.

علائم زایمان چیست؟

در نظر داشته باشید که هر زایمان متفاوت است و می‌تواند به روش‌های مختلف شروع شود. اکثر زنان بین هفته‌های ۳۸ تا ۴۱ بارداری زایمان می‌کنند، اما هیچ راهی برای دانستن لحظه دقیق زایمان وجود ندارد.

هنگامی که زایمان شروع می‌شود، دهانه رحم منبسط می‌شود و ماهیچه‌های رحم در فواصل منظم شروع به انقباض می‌کند و این انقباضات به مرور زمان به هم نزدیک‌تر می‌شود. انقباضات شبیه دردهای قاعدگی، اما شدیدتر خواهد بود. همانطور که رحم شما منقبض می شود، ممکن است در کمر یا لگن احساس درد کنید و شکم شما سفت می‌شود. علاوه بر انقباضات، برخی از علائم دیگر شروع زایمان عبارتند از:

  • از دست دادن پلاگین مخاطی (شما متوجه افزایش ترشحات شفاف یا صورتی خواهید شد)
  • پاره شدن کیسه آب
  • ممکن است حالت تهوع یا اسهال داشته باشید.

توجه کنید که ممکن است قبل از شروع زایمان متوجه برخی از این تغییرات نشوید. اگر فکر می کنید زایمان شما شروع شده است، بهتر است با بیمارستان، ماما یا پزشک خود تماس بگیرید تا به آنها اطلاع دهید.

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *

ساوا مگ

مجله تخصصی ژنتیک

اشتراگ گذاری این مقاله:
نظر خود را بنویسید: