اهمیت رژیم غذایی در سرطان پستان
تاثیر رژیم غذایی در سرطان پستان
سرطان پستان شایع ترین سرطان در زنان است. از هر 8 زن در 1 نفر سرطان پستان تشخیص داده می شود و 1 در 5 از آنهایی که تشخیص داده می شوند، زیر 50 سال دارند. اگر شما فردی هستید که در زمان پس از یائسگی هستید یا اضافه وزن دارید، خطر ابتلا به سرطان سینه در شما بیشتر است، پس باید وزن مناسبی داشته باشید، و برای این مهم باید رژیم غذایی و ورزش مناسب شرایط خود را داشته باشید، پس در ادامه با ما باشید تا مواد غذایی مناسب رژیم غذایی در سرطان پستان را به شما معرفی کنیم. در آخر هم به درست یا غلط بودن برخی خوراکی ها و ارتباط آنها با سرطان پستان می پردازیم.
اهمیت رژیم غذایی متعادل در بیماران مبتلا به سرطان پستان
داشتن تغذیه سالم برای همه افراد حائز اهمیت است، اما وقتی به سرطان پستان مبتلا هستید باید آگاهی بیشتری در مورد چگونگی نحوه تغذیه خود داشته باشید. پیروی از یک رژیم غذایی متعادل در حین و بعد از درمان سرطان سینه می تواند تا حد زیادی با بالا رفتن کیفیت زندگی بیماران و کنترل بیشتر بیماری کمک کند.
مواد غذایی که به آنها اشاره می کنیم می توانند یک رژیم غذایی متناسب را شکل دهند که از پیشرفت سرطان سینه جلوگیری کنند:
- تنوع وسیعی از میوه و سبزیجات رنگی مانند سیر، پیاز، زنجبیل، سویا، هویج، کلم، جعفری، فلفل دلمه ای، خانواده کلم و مورینگا (مخصوصا ریشه های این گیاه که البته باید زیر نظر پزشک مصرف شود)
- غذاهای سرشار از فیبر مانند غلات کامل، حبوبات و انواع لوبیا
- مصرف شیر و لبنیات کم چرب و ترجیحا پروبیوتیک
- غذاهای غنی از ویتامین D
- مواد غذایی بخصوص ادویه جات با خواص ضدالتهابی مانند زردچوبه که از رشد سرطانی سلول ها جلوگیری می کند.
- چای سبز با خواص آنتی اکسیدانی فراوان به جای نوشیدنی های کافئینه
- استفاده از مواد غذایی ارگانیک و نه مکمل
مطالعه ای روی ۹۱۰۰۰ زن نشان داد که پیروی از یک رژیم غذایی سرشار از سبزیجات (حدود دوسوم) می تواند تا ۱۵ درصد ریسک پیشرفت سرطان سینه را کاهش دهد. محققین مصرف روزانه حدود ۸ تا ۱۰ سروینگ از میوه و سبزیجات در روز را توصیه می کنند. در کنار خواص دیگر، میوه و سبیزجات غنی از کارتنوئید و فلاونوئیدها هستند که خواص پزشکی بی شماری دارند.
تغذیه مناسب برای پیشگیری از سرطان سینه
تحقیقات نشان داده اند که رژیم غذایی در سرطان پستان که باید رعایت شود و البته با در نظر گرفتن این میوه و سبیزجات که ذکر می شود می تواند از بروز سرطان سینه جلوگیری کنند:
- سبزیجات برگ تیره
- فلفل دلمه ای
- گوجه فرنگی
- بادمجان
- مرکبات
- هویج
- بروکلی
- پیاز
- سیب
- گلابی
- هلو
- توت فرنگی
- خانواده کلم
- مورینگا
فیبر غذایی
به دلیل تاثیر مثبت فیبر بر روی دستگاه گوارش و کمک به عمل دفع، به بدن در خلاص شدن از شر سموم و اثرات مخرب آنها کمک می کند. غلات کامل و حبوبات همچنین حاوی آنتی اکسیدان نیز هستند که نقش پیشگیری کننده از بسیار از بیماری ها را دارد. متخصصان تغذیه، مصرف روزانه ۳۰ تا ۴۵ گرم فیبر را توصیه می کنند .
چربی
محققین می گویند که همه چربی ها هم بد نیستند. چربی موجود در غذاهای فرآوری شده، اسیدهای چرب ترانس که در غذاهای سرخ شده، در بعضی از کراکرها، شیرینی، دونات ها وجود دارد تهدید کننده هستند. کاهش مصرف اسید چرب اشباع که در گوشت قرمز، روغنهای جامد حیوانی و هیدروژنه وجود دارد و جایگزین کردن آنها با روغن های خوب (اسیدهای چرب غیراشباع) موجود در روغن زیتون، آووکادو، مغزها و دانه ها.
به علاوه اسیدچرب امگا-۳ که در ماهی آب های سرد مانند سالمون و شاه ماهی وجود دارد از بروز سرطان سینه جلوگیری می کند.
غذاهای مضر برای سرطان سینه
الکل
شواهد قوی وجود دارد که نوشیدن الکل می تواند خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد. برآورد شده است که می توان با قطع مصرف الکل تا 22 درصد از موارد سرطان پستان جلوگیری کرد.
محققین رابطه مستقیم بین مصرف منظم الکل و ابتلا به سرطان سینه شناسایی کردند. مطالعات نشان می دهند که الکل می تواند باعث بالا رفتن سطوح استروژن و آسیب به DNA سلول شود. محققین همچنین بیان می دارند زنانی که ۳ بار در طی هفته از نوشیدنی الکلی استفاده میکنند، ۱۵ درصد ریسک پیشرفت سرطان سینه را در بدن خود بیشتر می کنند و این افزایش ریسک با اضافه کردن هر یک روز دیگر، ۱۰ درصد دیگر بالا میرود.
شکر
مطالعه بر روی موشها نشان می دهد که مصرف زیاد شکر باعث پیشرفت تومور در غدد پستانی آنها می گردد و این تومورها تمایل به متاستاز و منتشر شدن داشتند.
مواد غذایی دیگر که باید محدود شوند :
- نانهای سفید
- گوشت قرمز
- کافئین
- منابع استروژن و فیتو استروژن نظیر سویا
- کنجد
- زیره
- بذر کتان
- شیرین بیان
حقیقت ها و خرافات در مورد رژیم غذایی در سرطان پستان
غذاهای لبنی و سرطان پستان
در بیشتر کشورهای آسیایی، در مقایسه با کشورهای غربی، میزان ابتلا به سرطان سینه پایین است. یکی از عواملی که توجه زیادی را به خود جلب کرده، نوع و میزان مصرف مواد غذایی لبنی است. بعضی افراد بر این باورند که سطح بالای شیر و محصولات لبنی مصرف شده در کشورهای غربی به میزان بالای سرطان پستان کمک می کند و هورمون هایی که در شیر یافت می شوند، عامل این امر می دانند. البته با این وجود تفاوت های زیادی در رژیم های غذایی و شیوه زندگی زنان در آسیا در مقایسه با کشورهای غربی وجود دارد.
- و اما علم در این باره چه می گوید؟ تحقیقات علمی تا به حال شواهد قوی را در جهت تایید ارتباط مصرف مواد لبنی با سرطان پستان را تایید نکرده اند و مواد لبنی را به عنوان یک عامل که ممکن است خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش دهد، نشان نداده است. و برخلاف تصور عموم، در اتحادیه اروپا به گاوها برای تولید شیر هورمون تزریق نمی شود، و بعید است میزان کم هورمون های طبیعی که در شیر وجود دارد باعث ابتلا به سرطان پستان شوند.
سویا و سرطان پستان
در مورد سویا هم ادعاهایی وجود دارد که سویا را عامل افزایش خطر ابتلا به سرطان پستان می داند، و هم ادعاهایی که آن را عامل کاهش خطر می داند.
- و اما علم در این باره چه می گوید؟ سویا به طور طبیعی شامل ترکیبات گیاهی مبتنی بر فیتواستروژن ها هستند، که ساختاری مشابه با هورمون زنانه استروژن دارند. استروژن می تواند به سلول های برخی از انواع سرطان های پستان (نوع ER مثبت) متصل شود، و آنها را تشویق به تکثیر کند. سطح بالای استروژن با افزایش خطر ابتلا به سرطان پستان مرتبط است. بنابراین پیشنهاد شده است که خوردن سویا به عنوان بخشی از رژیم غذایی ما ممکن است سطوح استروژن را در انسان افزایش دهد، اما نه در این مورد. جالب است بدانید که فیتواستروژن های سویا ممکن است از اتصال استروژن به برخی از سلول های سرطانی پستان جلوگیری کنند، و رشد آنها را کاهش دهند. گسترده ترین مطالعه جمعیتی در این زمینه در چین انجام شد. یک مطالعه در مرکز مطالعه سلامت زنان شانگهای انجام شد که در آن سلامت بیش از 70،000 زن چینی و غذای مصرفی آن ها، از جمله سویا، مورد بررسی قرار گرفت. مصرف سویا در چین به میزان قابل توجهی بالاتر از ایالات متحده است. بسیاری از چینی ها دچار عدم تحمل لاکتوز هستند و بنابراین در دوران کودکی با شیر و سویا تغذیه می شوند. علاوه بر این، دیگر انواع سویا، مانند توفو و ادامام (tofu and edamame)، بخشی از رژیم غذایی سنتی چین است.
ابرخوراکی ها و سرطان پستان
ممکن است در رسانه ها دیده یا شنیده باشید که غذاهایی خاصی که غنی از مواد مغذی مورد نیاز بدن هستند در کاهش سرطان می توانند مفید باشند.
- و اما نظر علم در این باره: اصطلاح ابرخوراکی (superfoods) از لحاظ قانونی تعریفی ندارد و نمی توان از آن در برندهای غذایی استفاده کرد. هیچ غذای معینی وجود ندارد که به تنهایی بتواند تمام نیازهای بدن را رفع کند. اینکه یک غذا در آزمایشگاه توانسته سلول های سرطانی کشت شده در یک ظرف را از بین ببرد، به این معنی نیست که مصرف مقدار زیاد آنها شما را از ابتلا به سرطان مصون نگه می دارد. و حتی اگر ما به خوردن این ها بسنده کنیم، طبیعتا بدنمان را از طیف گسترده ای از مواد مغذی و ترکیبات گیاهی محروم کرده ایم. و به یاد داشته باشیم که یک ابرخوراکی نمی تواند با رژیم غذایی با کالری زیاد، چربی اشباع شده، قندها، نمک و الکل، یا اضافه وزن و فعالیت کم بدن، مبارزه کند.
پس در نهایت به این نتیجه می رسیم که اضافه وزن، چاقی و یائسگی، فقدان فعالیت بدنی و مصرف الکل به عنوان عوامل اصلی هستند که خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش می دهند.
رژیم غذایی و ژنتیک
نشان داده شده است که مواد غذایی بر اساس اینکه چه جهش هایی در سرطان فرد نقش دارند می توانند مضر یا مفید باشند. مثلا قهوه در افرادی که موتاسیون BRCA1/2 دارند بسته به نوع ژنوتیپ در ژن های دیگر می تواند مفید باشد. افرادی که سرطان سینه ژنتیکی از نوع وابسته به BRCA دارند به رژیم غذایی حاوی resveratrol I3C DIM و genistein باشند پاسخ مناسبی می دهند. این مواد در ابر خوراکی ها به مقدار زیاد دیده می شوند و برای متوجه شدن به این موارد می توانید با یک مشاور ژنتیک که بر حیطه تغذیه هم مسلط است کمک بگیرید تا بتوانید بسته به نوع جهشی که دارید و سرایط بدنی خودتان، تغذیه مناسب را انتخاب کنید.
اگر هنوز سوالی در ذهن شما باقی مانده، و یا نکته ای می دانید که در این مطلب ذکر نشده، می توانید برای ما در پایین همین صفحه در بخش نظرات ارسال کنید و منتظر پاسخ خود در همین صفحه باشید.
ساوا مگ
مجله تخصصی ژنتیک